BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.12.2016| Okunma Sayısı: 2549


Günümüzden tam 82 yıl önce, 5 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oy birliği ile yapılan Anayasa değişikliği ile Türk kadını seçme ve seçilme hakkını kazanmıştır. O dönemde pek çok Avrupa ülkesinde kadınların statüsü tartışılırken, seçme ve seçilme hakkı kısıtlı şekilde kabul edilmişken ve  hatta bir kısmında hiç tanınmamışken, henüz on yıllık bir geçmişi olan  genç Cumhuriyetimizde bu önemli yenilikçi adım kararlılıkla atımıştır.

 

Ancak aradan geçen 82 yıllık süreçte Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmakla birlikte ne yazık ki özellikle temsil noktasında istenen ve özlenen konuma gelebilmiş değildir. Son yapılan genel seçimlerde mecliste kadın milletvekili oranı yüzde 15'in altında kalmıştır. Mevcut kabinede ise yalnızca bir kadın bakana yer verilmiştir.

 

Kadınlarımızın ülke yönetimine yüksek oranda ve aktif katılımlarının sağlanabilmesi için öncelikle pozitif ayrımcılık temelinde demokratik bir dizi atılımların yapılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde demokrasimizin ve geleceğimizin sağlam temellere oturması mümkün olacaktır.

 

Umuyoruz ki kadınlarımızın önündeki siyasi ve sosyal birtakım engellerin kaldırılması ile, önümüzdeki yıllarda kadınların temsil noktasındaki katılımı artacak, eşit oy hakkı eşit temsile dönüşecek; Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 82 yıl önce öngörülen uygarlık hedeflerine ulaşabilecektir.

 

Kadinlarimiza Seçme ve Seçilme hakki verilmesinin 82. yılında 5 Aralik 1934 tarihinde Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün yaktiği bu meşaleyi bir adim öne getirmek ve ilerletmek en büyük hedeflerimizdendir.

  

Avukat Azade AY

Düzce Barosu Başkanı

26.04.2024
AV. TANER ÇAKIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.