YSK' NIN İPTAL KARARINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.05.2019| Okunma Sayısı: 802

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Yüksek Seçim Kurulu’ nun 31.03.2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık Seçimlerinin yenilenmesine yönelik olarak vermiş olduğu 06.05.2019 tarihli kararı nedeni bu açıklamayı yapmak gereği doğmuştur.

Barolar ve Avukatlar, Avukatlık Kanunu’ nun kendilerine vermiş olduğu yükümlülük uyarınca Hukukun üstünlüğünü ve İnsan Haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak zorundadır. Baromuz, kuruluşundan bu yana, Laik, Demokratik Hukuk Devletinin değerlerinden yana tavır koymuş ve bu güne değin mücadelesini Hukuk Devletinin tüm kurumlarıyla işlemesi için vermiştir.

06.05.2019 tarihli Yüksek Seçim Kurulu’ nun alınan kararında seçimin yenilenmesi nedeni olarak seçim kurullarında kamu görevlisi olmayan kişi yada üyelerin sandık kurulu üyesi olduklarından bahisle sandık kurullarının usulsüz oluşturulduğu gösterilmiştir. 298 sayılı Seçim Kanununda sandık kurulu başkanı ve bir üyenin kamu görevlisi olması kuralı getirilmekle beraber bunun mümkün olmadığı hallerde sandık kurullarının teşkilinin usule uygun olacağı kabul edilmiştir. Bu durumda verilen yenileme kararının gerekçesinin Hukuka ve Yasaya uygun olmadığı açıktır. Kaldı ki usulsüz oluşturulduğu iddia olunan sandık kurullarının seçmen iradesine ve seçim sonuçlarına ne şekilde etkilediği de alınan kararda ne yazık ki açıklanmamıştır.

31 Mart seçimlerinin ardından tüm ülke İstanbul seçimlerini ve bu seçimlere yapılan itiraza kitlenmiş, 31 Mart’ tan 6 Mayıs’ a kadar her geçen gün artan ivmeyle gerilim tırmandırılmış, Yüksek Seçim Kurulu böylesi tırmanan gerilimin sonrasında bu yenileme kararını vermiştir. Kuvvetler ayrılığına dayanan sistemimizde Yargı erki Yasama ve Yürütme erkiyle yan yana gider bir görüntü vermeye başladığından beri artık kamuoyu Yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını sorgulamaya başlamış, bu bağlamda yargının güven kaybı Ülkemizin bütünlüğü için tehdit ve demokrasimiz için tehlike oluşturmuştur.

Hukukun üstünlüğü ve Hukuk Devleti kavramlarıyla bağdaşmayan ve aynı zamanda demokrasimize müdahale niteliğindeki bu karar karşısında yurttaşlarımızı 23.06.2019 tarihinde demokratik haklarına sahip çıkmaları için oy kullanmaya davet ediyoruz.

Düzce Barosu Yönetim Kurulu Adına

Düzce Barosu Av. Azade AY

26.04.2024
AV. TANER ÇAKIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.