BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 23.04.2019| Okunma Sayısı: 544

Kamuoyuna,

23.04.2019 günü İstanbul Küçükçekmece’de dört yaşında bir kız çocuğunun uğradığı istismar nedeniyle yoğun bakıma alındığına ilişkin haber hepimizi derinden yaralamıştır.

Özellikle bu menfur olayın Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda gerçekleşmiş olması, olayın vahametinin yanında üzüntümüzü kat be kat arttırmıştır.

Bu dehşet verici olayın faillerinin en kısa sürede tespit edilerek, haklarında gerekli işlemlerin yapılacağına dair inancımız sonsuzdur.

Bununla birlikte son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle çocuklara yönelik cinsel suçların cezasız kalmaması ve faillere verilecek cezaların arttırılması noktasında olumlu gelişmeler yaşanmış ise de, olayların yalnızca ceza sistemi yönünden değerlendirilmesinin uzun vadeli bir çözüm getirmediği görülmektedir.

Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının büyük bir bölümünün sadece “cinsel” saikle işlenmediği, bu olayların toplumda artan şiddet eğilimi ve ahlaki yozlaşmanın bir sonucu olduğu bilinen bir gerçektir. Vakaların büyük bölümünde failler, kendilerini korumaları mümkün olmayan çocuklara karşı her türlü zarar verme kastı ile hareket etmekte, bunu da kendilerine hak olarak görmektedirler. Bu sebeple yalnızca suçun “cinsel” niteliği ele alınarak yaptırım öngörmek, bu suçlarla mücadelede yeterli olmamaktadır.

Bu olayla birlikte geleceğimizin teminatı çocuklarımızın korunmasında yeterli dikkat ve özeni gösteremediğimiz bir kez daha gözler önüne serilmiş olup, toplum olarak nasıl bu hale geldiğimiz ve çözüm noktasında yapılabilecekler hepimiz tarafından ciddiyetle ele alınmalıdır. Devlet birimlerinin ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmaları ile bu kapsamdaki kampanyalar geliştirilerek arttırılmalı, ana-baba eğitim programları başlatılmak suretiyle önleyici tedbirler alınmalıdır. İstismarın önüne geçilmesi, toplumun sağlıklı ve iyi eğitimli bireylerden oluşması ve kamuoyunun belli bir bilinç düzeyine gelerek zarar doğmadan müdahale edilmesi ile mümkündür.

Bizler Düzce Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi olarak,  yaşanan her türlü şiddet ve istismar vakalarının karşısında durduğumuzu, bu konuda açılan davaların yakın takipçisi olduğumuzu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çocuk istismarının önlenmesine yönelik yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğimizi bildiririz.24.04.2019

Av. Azade Ay

Düzce Baro Başkanı

 

 

26.04.2024
AV. TANER ÇAKIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.