15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet'inin varlığına yönelik siyasi tarihimizde gerçekleştirilen en hain saldırının ikinci yıldönümündeyiz.

 
15 Temmuz darbe girişimi, Türk halkının cumhuriyetine ve milli birliğine kastedenlere karşı her ne pahasına olursa olsun karşı duracak güce sahip olduğunu göstermiştir.

Ne var ki aynı girişim, devlet yapılanmasında herhangi bir zümreye, topluluğa, cemaate ayrıcalık sağlanmasının ne kadar vahim sonuçlara yol açabileceğini de en açık şekliyle ortaya koymuştur. Adı ister A cemaati ister B hareketi yahut başka bir tanımlama olsun, devlet kademelerindeki görevlendirmelerde liyakat bir yana bırakılarak devlet dıșından belli bir gruba tabiyetin esas alınmasının, devletin bekası açısından ne denli tehlikeli olduğu gözler önüne serilmiştir.

Öte yandan darbe girişiminin iç ve dış sorumlularının ayrım gözetmeksizin yargı önüne çıkartılarak hukuk sınırları içerisinde yargılanması gerektiğini aradan geçen iki yıllık süreçte defaten dile getirmiştik.Bununla birlikte yargılanmaların her türlü intikam duygusundan uzak, hukukun üstünlüğü ve kanun önünde eşitlik ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilmesinin önemini, geçmiş dönemlerde yaşanan kumpasları ve mağduriyetleri de hatırlatarak, bir kez daha vurgulamak isteriz.

Yine hukuk devletinde olağanüstü halin istisna, olağan yönetimin esas olduğu dikkate alınarak bir an önce normalleşmenin tamamlanması en önemli temennimizdir.

Yıldönümü vesilesi ile darbe girişimini Düzce Barosu olarak bir kez daha şiddetle kınıyor, bu hain teşebbüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.

Saygılarımızla.