SAVUNMAYA VURULACAK HER DARBENİN , YARGI ERKİNİN MEŞRULUĞUNU TARTIŞMALI HALE GETİRECEĞİ AÇIKTIR!!!
Tarih: 7.05.2020| Okunma Sayısı: 941

SAVUNMAYA VURULACAK HER DARBENİN , YARGI ERKİNİN MEŞRULUĞUNU TARTIŞMALI HALE GETİRECEĞİ AÇIKTIR!!!

Cumhurbaşkanın geçtiğimiz günlerde “Baroların Seçim Sisteminde Değişiklik” yapılacağına dair açıklaması üzerine bazı basın ve yayın organlarınca değişikliğin sadece seçim sistemi ile kalmayacağını , Barolara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılacağı , her ilde birden fazla baronun kurulmasına izin sağlayacak düzenlemelerinde getirileceği yönündeki bilgilerin haber yapıldığını izliyoruz.
Tüm evrensel hukuk sistemlerinde de kabul gördüğü üzere güçlü bir yargı erkinin ancak ve ancak güçlü bir savunma ile sağlanacağı ,YARGILAMAYA MEŞRULUĞUN İSE ,BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ BİR SAVUNMA TARAFINDAN KATILACAĞI AÇIKTIR.
BAROLAR 82 MİLYONUN HAK VE HÜRRİYETLERİNİ SAVUNAN ,GÜCÜNÜ KANUNDAN ALAN KAMU KURUMU NİTELİĞİNDE MESLEK KURULUŞUDUR,
Barolara üye olma zorunluluğunun kaldırılması ,aynı ilde birden fazla baronun kurulmasının amaçlanması savunmanın güçlü ve örgütlü yapısını bozacak ,savunmayı güçsüzleştirecek , YARGININ MEŞRULUĞUNU TARTIŞMAYA AÇACAKTIR.
Yurttaşın hak arama özgürlüğünde sığındığı tek kurum olan Baroların bu bölünmüş ve güçsüz halinden ise maalesef ki en çok da 82 Milyon Yurttaşımız zarar görecektir.
Hedeflenen ,savunmanın güçsüzleştirilmesi ve bu yolla yurttaşın hak arama özgürlüğüne engel olunmaya çalışılması ise bundan iyi bir yol sanırım yoktur.
Hedef bir güçlü yargı erki oluşturmak ise savunmanın güçsüzleştirilmemesi adına yapılmak istenen değişiklik tekliflerinden bir an evvel vazgeçilmeli , savunmanın tartışılmasının önüne geçilmelidir.
Unutulmamalıdır ki Barolara vurulacak her darbe,savunmanın sesisini keser,savunmanın sesi kesilirse yurttaşın nefesi kesilir!!

28.03.2024
AV. TANER ÇAKIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.