TÜRK KADININA MİLLETVEKİLİ SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI - 05 ARALIK 2019
Tarih: 5.12.2019| Okunma Sayısı: 543

TÜRK KADININA MİLLETVEKİLİ SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI

 Günümüzden tam 85 yıl önce, 5 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oy birliği ile yapılan Anayasa değişikliği ile Türk kadını seçme ve seçilme hakkını kazanmıştır. O dönemde birçok Avrupa ülkesinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmamışken, henüz on yıllık bir geçmişi olan genç Cumhuriyetimizde bu önemli yenilikçi adım kararlılıkla atılmıştır. 

Günümüzde ise Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olsa da ne yazık ki özellikle temsil noktasında istenen konuma gelebilmiş değildir. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız, temsil makamlarında yer almak konusunda geri plana atılmakta, adaylıkları çeşitli gerekçelerle engellenmektedir. Aynı vasıflara sahip kadın ve erkek adayların arasında bir seçim söz konusu olduğunda ise tercih maalesef genellikle erkek adaydan yana kullanılmaktadır. Son durumda mevcut 589 milletvekilimizin yalnızca 102 tanesi kadın olup, meclisimizde kadın milletvekili oranı yalnızca %17’dir. 

Kadınlarımızın ülke yönetimine yüksek oranda ve aktif katılımlarının sağlanabilmesi için öncelikle pozitif ayrımcılık temelinde demokratik bir dizi atılımların yapılması gerekmektedir. Umuyoruz ki kadınlarımızın önündeki siyasi ve sosyal birtakım engellerin kaldırılması ile, önümüzdeki yıllarda kadınların temsil noktasındaki katılımı artacak, eşit oy hakkı eşit temsile dönüşecek; Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 85 yıl önce öngörülen uygarlık hedeflerine ulaşabilecektir. 

Kadınlarımızın eşit oy haklarının eşit temsile dönüşmesinin demokrasimiz için önemli bir gereklilik olduğunu bir kez daha hatırlatır, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 85. yıldönümünü Düzce Barosu adına kutlarım. 

Düzce Barosu Başkanı 
Av. Azade Ay

24.04.2024
AV. TANER ÇAKIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.