5 NİSAN 2019 AVUKATLAR GÜNÜ ETKİNLİKLER

BASINA VE KAMUOYUNA,

Sevgili Meslektaşlarım,

Sayın Basın Mensupları,

1958 yılından bu yana , Avukatlar Günü olarak kutladığımız , yeni bir 5 Nisan gününde sizlerle buluşma fırsatına erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Evrensel hukukta kuvvetler ayrılığı prensibi doğrultusunda 3 eşit erk içinde, yargının  eşitler arasından birincil önemde olduğu, genel bir kabuldür.

Yargı Erkinin üç ayağı, iddia , savunma ve karardır.Her bir unsurun yargı açısından vazgeçilmez olduğu açıktır.

Savunma olmaksızın yargının adil, insani, ahlaki ve vicdanla donatılmış kabul edilmesi mümkün değildir.Savunma , yargının tek taraflı  olmasını önlediği gibi, yargı kararlarının adil olabilmesi için vazgeçilmez unsurdur. Aynı zamanda savunma, yargının bağımsızlığı  ve tarafsızlığının teminatıdır.

Bu bağlamda savunma önündeki tüm engeller kaldırılmalı, savunmanın iddia ve karar ile eşit şartlarda hizmet etmesinin şartları oluşturulmalı, Savunma kadar,  savcı ve hakim güvencesinin,  kararların adil ve vicdani olmasındaki  önemi göz ardı edilmemeli, yargının tarafsız ve bağımsız olması sağlanmalıdır.

Hakim, Savcı ve Avukatların tam bağımsızlığı sağlandığında, yargıya olan toplumsal güvenin tesis edilebileceği unutulmamalıdır. Ülkemizde yargıya ve yargı kararlarına güvenin yeniden sağlanması ile hedeflerimize  daha hızla ve güvenle ulaşacağımız tartışmasızdır.

Yargının kalitesinin , hızının,   makul ve uygulanabilir yöntemlerle artırılması da üzerinde durulması gereken önemli hususlardandır.

Yargıda sorunların çözümünde hukuk eğitiminin kalitesinin artırılması, avukatlık sınavının uygulanması, alternatif çözüm yollarının zorunlu olmaktan çıkarılması gibi hassasiyetlere özen gösterilmesi, adalete ulaşımın önündeki engellerin kaldırılmasının  yanında, adalete erişimin her birey açısından eşit olması  ve sosyal hukuk devleti gereğince buna ilişkin düzenlemelerin yapılarak hayata geçirilmesi önemli ve gereklidir.

Yine sorunların çözümünde yasama yetkisi kullanılırken , kanunların yapılması ve revizesi aşamasında evrensel hukuk ilkelerine  uyulmasının yanı sıra , aşamalarda uygulayıcı konumda olan, Hakim,Savcı ve avukatların ve avukatların meslek örgütü olan Baroların  katılımının sağlanması , uygulanabilirliği artıracak ve sorunları azaltacaktır.

Toplumsal ve bireysel yaşamın, barış, huzur ve düzenin  , milli birliğin devamının temeli,  adalet duygusunun  her kesimde varlığının sağlanması ile  mümkün olacaktır. Tüm sorunların çözümü ,  özünde , yargı bağımsızlığı  , güçlü savunma, sosyal hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalmaktan geçeceği açıktır. Ancak , hukukun üstünlüğüne inançla, milli değerlerimize ve evrensel  hukuk ilkelerine bağlı kalarak, Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyetimizin her bir bireyinin  huzurlu , adil ve eşit geleceğe sahip olması sağlanabilir.

Hukukun üstünlüğüne olan inancımızı bir kez daha deklere ederek,hak ve adaletin gerçekleşmesine hizmet etmekten  bir an bile vazgeçmeden, DEMOKRASİYE, LAİK CUMHURİYETE, HUKUK DEVLETİNE , BAĞIMSIZ YARGIYA VE BAĞIMSIZ SAVUNMAYA İNANAN,  beraberce, omuz omuza mesleğimizi ifa ettiğimiz tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü Düzce Barosu adına kutlarım.

Saygılarımla.

Avukat Azade AY